Haspengouw

Haspengouw is een vruchtbare landbouwstreek die zich aan beide kanten van de taalgrens over verschillende provincies uitstrekt. Het typische « open field »-landschap (zonder prikkeldraad) wordt sinds jaar en dag hoofdzakelijk gebruikt voor de landbouw.

Graangewassen, bieten, appels en peren (voornamelijk in de streek van Sint-Truiden, grenzend aan het dorp Gingelom, waar onze hoeve zich bevindt) worden er met succes gekweekt, dankzij twee bepalende factoren.
De eerste is het klimaat, gematigd, vochtig maar niet te vochtig, met een relatief vroege lente die de groei van de asperges bevordert en waardoor ze al vroeg in het seizoen kunnen ontluiken.

De tweede bepalende factor is de aarde, die lemig is, rijk en vruchtbaar, en die bijzonder geschikt is voor de teelt van de groene asperge.

Stéphane Lejeune: ‘Er wordt vaak ten onrechte verondersteld dat de asperge om een zanderige grond vraagt, terwijl onze lemige aarde bijzonder rijk is aan voedings- en smaakstoffen.

Zowel in Vlaams Haspengouw als in Waals Haspengouw heeft de biologische tuinbouw de laatste jaren een ongekende groei doorgemaakt.

Dat zorgt voor een belangrijk aanbod van kwaliteitsproducten, via de korte keten, smaakvol, voedingrijk en met respect voor het milieu en wie er leeft en werkt.