De asperge in de keuken

De groene asperge is vandaag onmisbaar geworden in onze lentekeuken.

In de eerste plaats is ze makkelijk in het gebruik, want het is niet nodig om ze te schillen. Het volstaat om enkele centimeters vanaf de voet weg te snijden en ze is klaar voor gebruik. Het weggesneden gedeelte kan men gebruiken voor een bouillon of een soep.

Men kookt de asperges doorgaans in water, zeker als het om grotere kalibers gaat, terwijl de fijnere exemplaren in de pan kunnen gefruit worden, met een scheutje olijfolie en eventueel enkele druppels water om het koken te bevorderen. De fijne asperge is ook lekker op de bbq, op een matig vuur, zodat ze zacht wordt zonder te verbranden.

Welke ook de bereidingswijze is, men moet vooral vermijden om ze te hard te koken. De frisse lentesmaak van de groene asperge komt immers het beste tot uiting wanneer ze lichtjes knapperig is.

Slechts weinigen weten dat de groene asperge ook kan geraspt worden in een frisse lentesla, op smaak gebracht met citroensap, verse tuinkruiden en eventueel enkele schilfers parmezaanse kaas.

De versheid van de Regalys asperge – resultaat van de knowhow en de werkelijk zeer korte keten van productie en distributie- ligt ongetwijfeld aan de basis van haar verrassende veelzijdigheid.

Recepten